Geschiedenis

‘Karate-do’ betekent letterlijk de weg (do) van de lege (kara) hand (te). Dat houdt in dat de beoefenaar geen wapens gebruikt. Karate is van oorsprong een vorm van ongewapende zelfverdediging, waarbij de beoefenaar door middel van afweertechnieken en tegenaanvallen met armen en benen zijn lichaam tot wapen maakt.

De geschiedenis van karate is nauw verbonden met die van het Zen-boeddhisme en gaat terug naar het oude China. De grondlegger van het Zen-boeddhisme, Bodhi Dharma (± 500 jaar V.C.), vond de lichamelijke conditie van de monniken die hij onderwees slecht en ontwikkelde een systeem van geestelijke en lichamelijke oefeningen. Uit deze oefeningen ontstond een systeem van ongewapend gevecht dat later zijn weg vond door heel China, en door Chinese immigranten werd ‘meegenomen’ naar het Japanse eiland Okinawa.

Bodhi Dharma
Bodhi Dharma

In 1609 verbood koning Shō Hashi alle wapens op Okinawa. In deze periode werd het ongewapend gevecht ongekend populair. Het karate en ook het Kobujutsu (dat staf, sai en alledaagse landbouw-werktuigen als wapens leert gebruiken) werden geboren. Oorspronkelijk werd karate alleen ’s nachts in het geheim beoefend. In 1921 werd het onder leiding van Gichin Funakoshi geïntroduceerd in Japan. Eén van de eerste leerlingen van Funakoshi was Hironori Otsuka, een grootmeester in Jujutsu (officieel: Shinto Yoshin-Ryu Jujutsu Kempo). Hij ontwikkelde het Wado-Ryu karate door het Japanse Jujutsu te combineren met de beste elementen van Okinawaans karate.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuwe reisden Japanse grootmeesters door Europa en de Verenigde Staten om demonstraties te geven. Het sloeg meteen aan: de eerste dojo’s openden hun deuren.

Tegenwoordig wordt karate overal ter wereld beoefend. De World Karate Federation (WKF) is de officiële organisatie, erkend door het Internationale Olympische Comité (IOC). Meer dan 50 miljoen karateka’s uit 160 landen zijn lid van de WKF en na een lobby van vele tientallen jaren is karate inmiddels een programmasport op de Olympische Spelen.