‘Karate-do’ betekent letterlijk de weg (do) van de lege (kara) hand (te). Karate is van oorsprong een vorm van ongewapende zelfverdediging, waarbij de karateka door afweertechnieken en tegenaanvallen met armen en benen zijn lichaam tot wapen maakt.

Geschiedenis van karate
De geschiedenis van karate is verbonden met het Zen-boeddhisme in het oude China. De grondlegger van het Zen-boeddhisme, Bodhi Dharma (± 500 jaar V.C.) vond de lichamelijke conditie van zijn monniken slecht en ontwikkelde daarom geestelijke en lichamelijke oefeningen. Uit deze oefeningen ontstond een systeem van ongewapend gevecht dat later door Chinese immigranten werd ‘meegenomen’ naar het Japanse eiland Okinawa.

Bodhi Dharma
Bodhi Dharma

In 1609 verbood koning Shō Hashi alle wapens op Okinawa. In deze periode werd karate geboren; het ongewapende gevecht. Eerst werd karate alleen ’s nachts in het geheim beoefend. In 1921 werd karate onder leiding van Gichin Funakoshi in heel Japan geïntroduceerd.

Eén van de eerste leerlingen van Funakoshi was Hironori Otsuka, een grootmeester in Jujutsu (officieel: Shinto Yoshin-Ryu Jujutsu Kempo). Hij ontwikkelde het Wado-Ryu karate door het Japanse Jujutsu te combineren met de beste elementen van Okinawaans karate. Deze karatestijl beoefenen we bij Karateschool Fightin’ Nabil.

Wado Ryu ‘de weg van de harmonie’

Wado-Ryu betekent: ‘de weg van de harmonie’. Als je de stijl beoefent, leer je hoe je lichaam en geest in evenwicht kunnen samenwerken. Je persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Dat gaat verder dan alleen het sporten op zichzelf. Bij traditioneel Wado- Ryu worden krijgskunstoefeningen, waaronder zelfverdediging, filosofie en lichaamskunst gecombineerd. Je ontwikkelt je op het gebied van intuïtie, concentratie, weerbaarheid, zelfdiscipline en respect.

Otsuka-hironori
Hironori Otsuka

Grootmeester Hironori Otsuka zei ooit: ‘Zoek altijd naar vrede en harmonie. Wado-Ryu is een manier van leven: door hard te trainen, overwin je alle obstakels en vind je de weg die leidt naar een gezond en betekenisvol bestaan. Een weg die leidt naar een zich voortdurend ontwikkelend en verbeterend mens.’ Grootmeester Otsuka overleed op 29 januari 1982 op 89-jarige leeftijd. Zijn grafschrift luidt: ‘De manier om een vechtmethode te beoefenen is het NIET vechten. Kijk altijd naar je eigen innerlijke vrede en harmonie, zoek daar naar.’

Het embleem van Wado-Ryu is een kraanvogel (in Japan het symbool van de vrede) die met zijn vleugels een vuist (beheersing) omsluit.