LEBO Vanencompetitie

Wat is de LEBO Vanencompetitie?

De LEBO Vanencompetitie is een laagdrempelige karate-competitie die Karateschool Fightin’ Nabil twee tot drie keer per jaar, in de eerste plaats voor beginnende karateka’s, organiseert. Daarmee is het een uniek evenement dat niet meer is weg te denken in de jaarplanning. Karateka’s vanaf 4 jaar maken op een speelse en ontspannen wijze kennis met het draaien van wedstrijden kata en/of kumite. De Vanencompetitie staat volledig in het teken van het opdoen van wedstrijdervaring en kent geen verliezers. In de lessen voorafgaand aan een competitiedag worden de wedstrijdregels uitgelegd. Registratie voor deelname loopt via de e-mail.

PB080330

Doel 

Niet alleen worden de deelnemende karateka’s zo al in een vroegtijdig stadium enthousiast gemaakt voor de wedstrijdsport, zij leren op deze manier omgaan met competitieve aspecten zoals winnen en verliezen en het presteren ‘onder spannende omstandigheden’. Het verdienen van vanen die corresponderen met de verschillende bandkleuren werkt daarbij motiverend. De LEBO Vanencompetitie past dus prima in de ontwikkeling van de jeugdige karateka, waarin plezier in de sport en een ontspannen competitiesfeer voorop staan. Gaandeweg de jaren zien we dat ook steeds meer ervaren karateka’s blijven meedoen. Vanuit de organisatie stimuleren we deze ontwikkeling, echter bij de indeling bewaken we dat karateka’s op hun eigen niveau en ervaring worden ingedeeld. Op die manier is er voor elke karateka voldoende uitdaging tijdens elke competitiedag.

Deelname 

We organiseren de LEBO Vanencompetitie in beginsel voor de leerlingen van Karateschool Fightin’ Nabil. Daarnaast nodigen we een aantal bevriende karatescholen uit. Zij komen met hun leden naar de competitiedagen en leveren ook ondersteuning in organisatorische zin, bijvoorbeeld met vrijwilligers voor de arbitrage, poulenotatie, scorebord, catering of anderszins. Daardoor hebben we inmiddels een poule ervaren medewerkers waar we een beroep op kunnen doen.

Werkwijze 

Deelnemers verdienen zowel bij kata als kumite 10 punten per winstpartij en 5 punten per verliespartij. Aan het einde van elke competitiedag worden alle punten bij elkaar opgeteld, die neemt de deelnemer mee naar de volgende competitiedag. Bij elke overschrijding van een ‘honderdtal’ verdient de deelnemers een gekleurde vaan, corresponderend met de verschillende bandkleuren.

100 punten                   Gele vaan
200 punten                   Oranje vaan
300 punten                   Groene vaan
400 punten                   Blauwe vaan
500 punten                   Bruine vaan
750 punten                   Zwarte vaan

VC XVI

Extra prijzen

Naast de reguliere oorkondes en vanen voor de behaalde punten zijn tijdens elke competitiedag extra prijzen te verdienen. Gedurende een wedstrijddag vergeven we 2x vijf leuke prijzen aan de karateka’s die excelleren in de waarden die centraal staan in het kinderboek ‘Karate Nikki en het Vanentoernooi’. Een waarnemer loopt rond en let niet zozeer op prestatie, maar op presentatie op het gebied van de volgende waarden:

1. Karakter (= Kyoko de Kat)
2. Etiquette (= Kouki de Koolmees)
3. Doorzettingsvermogen (= Trip de Mol)
4. Zelfbeheersing (= Kazuko de Kikker)
5. Eerlijkheid (= Maemi het Moederkonijn)

Onderdelen

– KATA: De kata-keuze voor kinderen is vrij. Herhalen van een kata is ook toegestaan. Zo kunnen de kinderen die nog maar één kata kennen prima meedoen. De indeling geschiedt op basis van geslacht, ervaring en leeftijd. Deelnemers draaien in principe vier wedstrijden, waarbij direct na afloop van een poule de uitreiking op het podium plaatsvindt. Alle kinderen krijgen een mooie oorkonde met hun gescoorde punten en indien van toepassing ook hun nieuwe gekleurde vaan en/of extra prijs. De competitiedag voor het onderdeel KATA zit er dan op voor de deelnemer.

– KUMITE op een BAL: Deelnemers maken hun technieken 30 seconden lang op een bal. Ondertussen komen ook belangrijke elementen als gevoel voor afstand en controle om de hoek kijken. Per wedstrijd komen twee deelnemers solo in actie op de bal. Deelnemers draaien in principe vier wedstrijden, waarbij direct na afloop van een poule de uitreiking op het podium plaatsvindt. Alle kinderen krijgen een mooie oorkonde met hun gescoorde punten en indien van toepassing ook hun nieuwe gekleurde vaan en/of extra prijs. Na de uitreiking zit de competitiedag voor het onderdeel KUMITE op een BAL er dan op voor de deelnemer.

– KUMITE: De indeling geschiedt op basis van geslacht, ervaring, leeftijd en gewicht. Deelnemers draaien in principe vier wedstrijden, waarbij direct na afloop van een poule de uitreiking op het podium plaatsvindt. Alle kinderen krijgen een mooie oorkonde met hun gescoorde punten en indien van toepassing ook hun nieuwe gekleurde vaan en/of extra prijs. Na de uitreiking zit de competitiedag voor het onderdeel KUMITE er dan op voor de deelnemer.

NB: indien karateka’s op de competitiedag niet komen opdagen (om wat voor reden dan ook), krijgen de andere deelnemers in desbetreffende poule gewoon de maximale tien punten per partij voor de wedstrijd die niet afgewerkt kan worden als gevolg van andermans afwezigheid.

198358_347185128682104_980275688_n

Wedstrijdregels 

– Zorg dat je karatepak schoon en gestreken is.
– Nagels van handen en voeten dienen kort geknipt te zijn.
– Sieraden (horloges, ringen, oorbellen, kettingen, bandjes, piercings, metalen haarclips) en brillen zijn niet toegestaan.
– Meisjes mogen een wit t-shirt onder hun karatepak dragen, bij jongens is dit niet toegestaan.
– Bind lang haar vast in een staart. Gebruik daarvoor een haarband of elastiekje van uitsluitend stof.

Banden en beschermers

– KUMITE op een BAL: Zorg in elk geval voor eigen handschoenen (1 kleur is voldoende) 

– KUMITE: Zorg in elk geval voor eigen handschoenen (1 kleur is voldoende) en een bitje. Andere beschermers, zoals tok, scheen- en voetbeschermers, hijab en body protector zijn toegestaan, maar uiteraard niet verplicht.
– Deelnemers hoeven hun eigen kleur band niet mee te nemen. Rode en blauwe wedstrijdbanden liggen voor alle onderdelen bij elke mat klaar. Gebruik je liever je eigen banden: ook prima natuurlijk.

Coaching 

– De LEBO Vanencompetitie is ook bij uitstek geschikt om toekomstige clubcoaches op te leiden en ervaring te laten opdoen in de wedstrijdregels en het begeleiden van (beginnende) karateka’s in wedstrijdverband. Karateschool Fightin’ Nabil stimuleert zoveel mogelijk junioren en senioren uit de wedstrijdselectie om te ondersteunen met coachen.
– Elke club geeft vooraf een aantal coaches op die samen met de vele vrijwilligers rond de LEBO Vanencompetitie aanwezig zijn om de karateka’s wegwijs te maken richting de matten. Coaches zijn te herkennen aan een polsbandje en dragen een trainingspak (van hun club) en sportschoenen.
– Het is uitsluitend toegestaan op kindvriendelijke wijze de deelnemers te begeleiden. Fanatiek coachen past niet in het karakter en opzet van de LEBO Vanencompetitie. Hier wordt ook strikt op toegezien.

Arbitrage 

– De LEBO Vanencompetitie is ook bij uitstek geschikt om toekomstige scheidsrechters op te leiden en ervaring te laten opdoen in het toepassen van de wedstrijdregels en leiden van wedstrijden. Karateschool Fightin’ Nabil stimuleert zoveel mogelijk junioren en senioren uit de wedstrijdselectie om te ondersteunen bij de arbitrage.
– We stimuleren elke deelnemende vereniging/school een ervaren karateka of scheidsrechter (in opleiding) te leveren, zodat elke club ook in het scheidsgerecht vertegenwoordigd is en roulatie kan plaatsvinden.

Vijver van jong talent

Vanencompetities zijn primair breedtesport evenementen. Daarnaast is er altijd een scout van het sporttechnisch kader van Karateschool Fightin’ Nabil aanwezig om te kijken of er talentvolle karateka’s zijn die wellicht (op termijn) de stap kunnen zetten naar de wedstrijdselectie van de club. De leden van de wedstrijdselectie krijgen speciale wedstrijdtrainingen en nemen deel aan toernooien buiten de dojo. Alle huidige selectieleden zijn ooit begonnen bij de Vanencompetitie. De vergelijking met een vijver vol vissen is snel gemaakt.