Wado-Ryu

De karatestijl bij Karateschool Fightin’ Nabil is het Wado-Ryu karate. Grondlegger van deze stijl is Hironori Otsuka, een grootmeester in de krijgskunst Jujutsu. Het Wado-Ryu onderscheidt zich van andere stijlen doordat het naast de gebruikelijke karatetechnieken ook veel worpen, grepen en klemmen kent. Een aanval wordt vaak ‘zacht’ en meegaand, met gebruikmaking van de energie van de tegenstander, geneutraliseerd.

Otsuka-hironori
Hironori Otsuka

Het Pad van de Harmonie

Bij karate staat de persoonlijke ontwikkeling van de beoefenaar centraal. Om bij de complexe bewegingen tot resultaat te komen, moeten lichaam en geest in evenwicht samenwerken. Zo wordt het mogelijk harmonie van lichaam en geest te bereiken. Wado-Ryu betekent daarom ook: ‘de weg van de harmonie’. Traditioneel Wado-Ryu karate streeft naar genoemde harmonie door middel van oude krijgskunstoefeningen, waarin zelfverdediging, filosofie en lichaamskunst gecombineerd worden. Niet alleen het bereiken van bepaalde fysieke einddoelen, maar juist het leerproces – met andere woorden: de weg – staat centraal en kan een intense persoonlijke ervaring worden. Denk aan het ontwikkelen van intuïtie, concentratie, weerbaarheid, zelfdiscipline en respect. Fysieke aanleg is van ondergeschikt belang. Daarom is traditioneel Wado-Ryu karate geschikt voor iedereen.

Grootmeester Hironori Otsuka zei ooit: ‘Zoek altijd naar vrede en harmonie. Wado-Ryu is een manier van leven: door hard te trainen, overwin je alle obstakels en vind je de weg die leidt naar een gezond en betekenisvol bestaan. Een weg die leidt naar een zich voortdurend ontwikkelend en verbeterend mens.’ Grootmeester Otsuka overleed op 29 januari 1982 op 89-jarige leeftijd. Zijn grafschrift luidt: ‘De manier om een vechtmethode te beoefenen is het NIET vechten. Kijk altijd naar je eigen innerlijke vrede en harmonie, zoek daar naar.’

Het embleem van Wado-Ryu is een kraanvogel (in Japan het symbool van de vrede) die met zijn vleugels een vuist (beheersing) omsluit.